Monday, December 12, 2016

Part 3 UKtrip : Hyde Park, Green Park, Pak Ji Sung

Fri 18112016 : Only in December
Winter Wonderland is the ultimate funfair that everybody looks forward to when in London.
Usually it will open in December but I was so lucky that this year WW opened 18th November which in time with my arrival #jelita78goes2uk on 16th Nov.

HydePark is massive. Super huge.
Besaq dari dataran merdeka or padang merbuk or padang stadium negara sekali pon.
And it is such an awesome thing that they're able to transform part of the ground area to a huge funfair site.

There are a lot of activities here in WW.
Masuk adalah percuma.
Bila nak main je kena bayar nnt.
Ada banyak laaa games and rides and food stalls and barang-barang gedik stalls all around the sites.
Tapi ada yg perlu tickets which you ols kena usha kat website WW ok.
#jelita78traveltips kali ni is that JANGAN BELI TIKET NUTCRACKER ON ICE.
We bought that and well, menyesal laa jugak.
At least it was my first experience watching ice skating show. Was very mesmerised at first, tapi the story macam dragging plak and each scenes took soooo long to finish.
Sampaikan ada penonton tido berkali kali nak tunggu sampai habis persembahan hampir 2 jam itu.

Ok. Thats my opinion. Takde nak kutuk any performers pon coz mmg marvelous sangat lah skaters tu semua. Cuma jalan cerita tu je yg perlu sedikit kekemasan.
Layannn...

Fri 25112016 : Change of Guards
This is the ultimate tourist must go to see.
You will know when you get here.
Terkejut ahkak tgk crowd serious ramai ok.
Yerrr kat Hyde Park laa gak ni.. bahagian Buckingham Palace.. well luar hyde park, lintas jalan pi Green Park. Tengok je google maps tu. Jangan ko carik PakJiSung plak udah.
#jelita78traveltips untuk korang yg nak tengok change of guards:
1- check time table online, hari apa ada event.. sebab only in summer je they change everyday. Others alternate days. Kat online siap ada time table lagi. As for me, mine was extra special sbb masa tu thanksgiving day so siap ada band pancasitara sekali. More horses and more smelly it was for me. Hahaha
2- datang awal and amik spot kat victoria memorial- kat roundabout tu. Kalau event start 11.30, pkol 10 dah kena mai ok. Sbb nanti polis tutup jalan and letak pagar and korang not allowed to cross over to the roundabout in the middle.

3- amik spot facing the pagar palace because that's where the action will be. Cuba jangan facing the sun also sbb nnt spoil semua gambar korang. Hence watch out for the sun.
4- sabar! Event start timely. Dan lama. Yeah. Start kalu 11.30 mcm hari i pegi ni, and habis 12.30. There's intermitten time every 15 mins and last guard to walk out is at 12.15. So jangan awal sgt dah nak blah. Unless u have to lah..
5- ramai manusia weii time ni so be careful if u are going in a group, coz u may lost sight of each other bila time brass band berbunyi sbb semua org (tourists) akan start kepochi excited to get view and you may get pushed..itu pasal spot tu mesti firm and steady.

Next, walk to The Household Cavalry Museum for the Horse Guards Parade.
Ni kat St. James Park. Bersambung ngn area Hyde Park tu jugak.
Kat sini lagi tenang sket sebenarnya kalau nak tengok change of guards and nak posing ngn the guards and horses yg tak bergerak tu.

So ready laaa tahan bau busuk taik kuda coz u seriously can go and touch the horse even.

Pastu jejalan laaa korang, kat sini coz Hard Rock cafe pon located here.
Please be reminded to always bawak air masak coz jalan banyak ni mmg mendahagakan.
Bawak sekali bekal nasi goreng Brahims and dok makan sini sbb banyak benches.
Tapi itu tertakluk kepada cuaca dan ketahanan gigil masing-masing, ofkoz.
And always stop by at the park maps / info board to know where u are located.
Otherwise you will just end up walking in circles.
Pastu target strangers yg pegang camera DSLR utk amik pic sbb konpem lawa laaa jadiknya! #solotravellerlakatakan

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails